Fizio Aktiv
13. januara 2018.

Naša kičma sastavljena je od pršljenova, između kojih se nalaze posebni delovi nalik na pločice želatinaste strukture. To su diskovi, čija je uloga da štite kičmeni stub od spoljašnjih uticaja, koji bi mogli uzrokovati oštećenje.
Međutim, oni se s godinama troše, oštećuju, i mogu iskliznuti van svog ležišta u međupršljenske otvore. Tada vrše pritisak na okolne nerve, izazivajući bol, a to stanje poznato je kao diskus hernija.
Najčešće se javlja između 35. i 45. godine, a izloženiji su joj gojazni ljudi, s obzirom na to da su njihovi diskovi puno opterećeniji. Takođe, oni koji rade teške fizičke poslove lakše je dobijaju.

Uzroci
Diskus hernija se u najvećem broju slučajeva javlja kao posledica različitih degenerativnih promena na kičmi, a puno ređe nastaje usled nekih težih povreda. U drugom slučaju je često udružena s dislokacijom pršljenova ili kompleksnim prelomima. Naprezanjem i podizanjem težeg tereta, kada je kičma povijena gotovo uvek oštećujemo disk, a neretko dolazi i do pucanja fibrinoznog prstena. Tada se u njemu cepa fina mrežica i dolazi do gubitka vode unutar mekog jedra. U tom slučaju dolazi do smanjenja otpornosti diska na bilo kakvo opterećenje.

Simptomi
Postoje vratna i grudna diskus hernija, prolaps diska u 90% slučajeva javlja se u donjem delu leđa i to usled povrede ili nepravilnog podizanja tereta. U tom slučaju ispoljava se oštar bol u lumbalnom delu, koji se širi duž jedne noge, sve do stopala, mada se može javiti i tup bol, čiji se intenzitet polako pojačava. Bolovi su jači noću, posle dužeg stajanja ili sedenja, ali i duže šetnje, a pojačava se i prilikom kijanja, kašljanja ili smejanja. Pri pojačanim fizičkim aktivnostima njihov intenzitet se takođe pojačavaja, dok mirovanje i ležanje u većini slučajeva pomaže.

Lumbalna diskus hernija se ređe manifestuje preko bolova u stopalima praćena slabošću , tako da je otežano hodanje na prstima ili petama. U najtežim oblicima dolazi do nemogućnosti kontrole mokrenja, čak i stolice, potencije i pada oba stopala.

Lečenje
Dosadašnja fiziklana terapijakod lečenja DH je podrazumevala elektrotrapijske procedure (galvanska, dijadinamične, interferentne struje, UZ masaža, laseroterapiju) i magnetoterapiju solenoidom magnetne indukcije do 10 mT, ali iz našeg dosadašnjeg iskustva mnogo bolje i brže rezultte postižemo primenom elektromagneta TALENT-a koji ima fokusirano polje prodornosti 10-15 cm u dubinu tkiva i magnetnu indukciju 2,5 T.

Ovakav vid terapije vrlo brzo postiže analgetski efekat (umiruje bol, stimuliše provodljivostkomprimovanog nerva, tj. gube se neprijatne senzacije u vidu bola,trnjenja, i peckanja duž noge, tako da je pacijentu posle toga mnogo prijatnije da odradi kineziterapijski tretman u vidu vežbi za DH koje su neizostavni deo lečenja ovog problema.

Za više informacija i vaša pitanja možete se obratiti na terlefone 037/3100156, 062 442 020 Ambulanta FIZIO AKTIV

Najnoviji blogovi
Scroll