Delta Generali osiguranje Dunav osiguranje Uniqua osiguranje Sava osiguranje
Fizio Aktiv
16. juna 2019.

Šta je uganuće skočnog zgloba i kako nastaje?

Uganuče skočnog zgloba spada u povrede mekih tkiva, i to je najčešće u pitanju povreda ligamenata (mada može doći i do povrede mišića kao i tetiva mišića). Dolazi do distorzije skočnog zgloba, i na osnovu štete nanete mekim tkivima ih delimo u tri stepena.

Ovo je povreda na koju se često gleda neozbiljno, često se preleži kod kuće bez posebnih terapija, što u nekim slučajevima i dovede do izlečenja. Međutim, u nekim slučajevima to nije dovoljno, potrebna je adekvatnija i preciznija terapija za potpuno izlečenje i samim izbegavanjem terapije ostaju trajne posledice, hronični bolovi kao i mogućnost za recidiv, tj ponovnu povredu i to pri blažim silama.

Mehanizam nastanka povrede

Distorzija skočnog zgloba se u najvećem broju dešava kod sportista, i to u toku obavljanja sportskih aktivnosti, bilo da su rekreativci ili profesionalci. Najčešće biva prilikom doskoka na podlogu, prilikom naglog pokreta uz promenu pravca, ili situacija u kojoj drugi učesnik u sportu nagazi stopalo i poremeti željenu koordinaciju  kojom bi trebao da se izvede pokret, pa dođe do povrede.

Uganuće skočnog zgloba-simptomi, terapija do izlečenjaPostoje dve situacije:

-U prvoj je distorzija skočnog zgloba pri čemu stopalo ide ka unutra, i dešava se češće u odnosu na drugi slučaj, u razmeri 8:2

-U drugoj stopalo ide upolje, ali kao što smo rekli dešava se retko

 

Podela distorzije skočnog zgloba (u odnosu na stepen oštećenja ligamenata)

Karakteriše se blažim oblikom uganuća, gde dolazi samo do blagog istezanja ligamenata i zglobne čaure. Zglob je bolan, otok se javlja nekoliko dana nakon povrede, ali je stabilan.

Karakteriše se delimičnim naprsnućem ligamenata skočnog zgloba ili zglobne čaure. Zglob je jako bolan, natečen, može se pojaviti hematom nakon 3 dana, otežan je oslonac na nogu, i postoji blaga nestabilnost zgloba.

Karakteriše se potpunim prekidom ligamenata i jakim oštećenjem zglobne čaure. Povreda je praćena izlivom krvi iz povređenih krvnih sudova, to izaziva vidan hematom i otok zgloba uz jaku bol. Zglob je nestabilan i pokret je onemogućena. Povreda je često praćena avulzijom fragmenta kosti na pripoju ligamenata.

Oboljenja i povrede kostiju

Lečenje povrede skočnog zgloba

KOJI JE NAŠ PRISTUP LEČENJU?

Pre kretanja sa bilo kakvim procesom lečenja bitno je razgraničiti o kojoj se vrsti povrede radi. Ove povrede su često shvaćene neozbiljno, čak i one sa većim oštećenjem tkiva. Suština je shvatiti koliko je potrebno telu da se potpuno oporavi i dati mu to vreme, kao i pružiti mu najbolju moguću negu nakon povrede, jer se bas ova greška najčešće dešava, tj. prerano vraćanje na posao, sport ili rekreativne aktivnosti bez da se povreda sanirala na pravi način.

Sam proces izlečenja i pristup lečenju zavisi od težine povrede. Prvo sledi dijagnostikovanje o kojoj vrsti povrede se radi i definitivno najbolji vid dijagnostike jeste ultrazvučna dijagnostika. Ona će tačno reći koji je ligament povređen, da li je uopste ligament povređen, i u kojoj meri je ozbiljna povreda. Ovo najbolje određuje tok lečenja, izbor terapije i daje najbolje rezultate u izlečenju. Savetujemo da se nakon svake povrede javite lekaru ortpedu koji na osnovu niz prostih kliničkih testova može pretpostaviti koja je ozbiljnost povrede i prepisati vam terapiju, ili ako se ustanovi da je povreda lakšeg karaktera da vas posavetuje i da vam instrukcije kako se treba ponašati na dalje.
U NAŠOJ ORDINACIJI SARAĐUJEMO SA DOKTORKOM SPECIJALISTKINJOM RADIOLOGIJE KOJA USPEŠNO I PRECIZNO SPROVODI ULTRAZVUČNU DIJAGNOSTIKU, U OVOM SLUČAJU DIJAGNOSTIKU POVREDA SKOČNOG ZGLOBA.

 

Ono sa čim ne možete pogrešiti i šta treba uraditi što pre nakon povrede jeste primena leda ili hladnih obloga na povređeni zglob. Ovo umnogome pomaže u suzbijanju otoka, koji kasnije može biti izrazit ili veoma naporan. Ne aplikujte led direktno na kožu (možete izazvati promrzline), već ga obmotajte u neku tkaninu, ili možete  improvizovati i iskoristiti stvari iz zamrzivača (npr. grašak u kesi).

Ukoliko se radi o povredi prvog stepena (blago otečen i  blago bolan zglob, stabilan, moguća pokretljivost) osećajte se slobodnim da sami sebi pomognete tako što ćete staviti led na mesto povrede, on se drzi prvog dana na svaka dva sata oko 15-20 minuta, a posle se učestalost aplikacije proređuje. Bandažirajte zglob elastičnim zavojem i držite nogu podignutu u odnosu na telo u toku mirovanja. Nakon nekoliko dana od povrede se treba krenuti sa aktivnim vežbama, i to pokretima koji ne izazivaju bol. U suprotnom može doći do olabavljenja ligamenata što će kasnije dovesti do mnogo češćih povreda pri manjim silama. Stanje bi u roku od nedelju dana trebalo da se popravi i možete se vratiti svakodnevnim aktivnostima. Ukoliko bolovi traju i dalje, otok se pojačava, bol se pojačava, obavezno se javiti lekaru.

Ukoliko doktor posumnja na težu povredu, povredu drugog ili trećeg stepena, radi se ultrazvučna dijagnostika, kod težih povreda se noga stavlja u gips ili ortozu (preopručuju se ortoze jer se mogu skinuti sa ciljem obavljanja fizikalne terapije) i preporučuje se rengen skočnog zgloba. Sila koja je dovoljno jaka da izazove kidanje liagmenata vrlo često je praćena i avulzionim prelomima kostiju, ponekad i prelomom maleolusa ili nekih od kostiju tarzusa.

POSEDUJEMO ORTOTSKA POMAGALA FIRME MORSA, VISOKOG KVALITETA, KOJA PRUŽAJU POTREBNU POTPORU STOPALU, LAKO SE APLIKUJU I SKIDAJU.

Nakon toga sledi fizikalna terapija. Cilj fizikalne terapije jeste sprečiti dodatno slabljenje ligamenata, stvaranje priraslica, atrofiju mišića, ali i delovati na pospešivanje cirkulacije radi smanjenja otoka, povećavanje regeneracije tkiva, jačanje mišića uz adekvatne vežbe.

Od fizikalne terapije preopručujemo i radimo:

-Elektroterapiju (pored standarnih elektroprocedura izdvajamo INDIBA ACTIVE CELL terapiju)

-Magnetoterapiju (Ovde izdvajamo SALUS TALENT, inovativan i moderan vid magnetoterapije)

-Ultrazvučnu terapiju

-Kinezitaping

-Kineziterapiju

PRAVA TERAPIJA IZBORA PREPORUČENA OD NAS JESTE INDIBA ACTIVE CELL TERAPIJA. OVO JE T.E.C.A.R. TERAPIJA KOJA RADI NA PRINCIPU RADIOTALASA, IMA IZRAZITO ANTIEDEMATOZNO DEJSTVO, AKTIVIRA PRIRODNE MEHANIZAME OBNOVE TKIVA NA ĆELIJSKOM NIVOU I POSPEŠUJE REGENERACIJU (UBRZAVA METABOLIZAM TKIVA I DO 30 PUTA). DAJE NEVEROVATNE REZULTATE NAKON 3-5 PRIMENA I VIDNO IZAZIVA POBOLJŠANJE STANJA.

Lečenje povrede skočnog zgloba

Slika 1. Pre tretmana INDIBA ACTIVE CELL

Lečenje povrede skočnog zgloba

Slika 2. Posle 4 tretmana INDIBA ACTIVE CELL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Možemo primetiti vidnu razliku nakon samo 4 tretmana, hematom, otok i bolovi su se povukli za 80% (distorzija drugog stepena).

Takođe sprovodimo kompletan kineziterapijski program koji se prilagođava stanju zgloba, toku lečenja i potrebama tkiva

Moramo napomenuti da se rizik od povrede ligamenata skočnog zgloba povećava zbog prisutnosti deformiteta stopala. Osobe čija stopala idu u supinaciju ili u pronaciju, usled tog nepravilnog gaženja izazivaju istegnuće ligamenata sa jedne strane stopala, odnosno skraćenje ligamenata na suprotnoj strani. Onog trenutka kada se ugane noga i stopalo ode u suprotnu stranu od strane skraćenih ligamenata, 90% šanse dolazi do pucanja ligamenata.

Za rešenje tog problema naša ordinacija nudi ortopedske uloške, čijom se proizvodnjom bavimo sami. Imamo edukovanog fizioterapeuta, koji izrađuje uloške u roku od sat vremena, na licu mesta. Način izrade ovakvih uložaka je po programu francuske firme CAPRON-a, i od strane njihovih specijalista smo i edukovani za ovako nešto. Ulošci su individualno prilagođeni i rade se na osnovu korigovanog (pravilnog) otiska stopala, što je glavna razlika u odnosu na standardnu proceduru izrade uložaka gde se otisak daje u peni. Ovde se otisak daje na specijalizovanim vazdušnim jastucima punjeni sitnim peskom, i na licu mesta se otisak koriguje. Velika prednost jeste neograničen proj ponavljanja postupka davanja otiska u slučaju greške ili našeg nezadovoljstva rezultatom.

NEKA VAŠ IZBOR ZA REŠENJE PROBLEMA BUDE KOD NAS! TAČNA DIJAGNOSTIKA I EFIKASNA TERAPIJA SU JEDINI PUT DO REŠENJA PROBLEMA, PUT KOJIM SE MI VODIMO. KORISTIMO SAVREMENE METODE FIZIKALNE TERAPIJE , TEHNIKE POPUT MANIPULACIJE I MOBILIZACIJE ZGLOBOVA, ORPOPEDSKA POMAGALA, SAVREMENE APARATE POPUT SALUS-TALENTINDIBA-ACTIVE CELL  I POSEDUJEMO ISKUSNE I EDUKOVANE FIZIOTERAPEUTE KOJI ĆE IZABRATI PRAVI KINEZITERAPIJSKI PROGRAM PRILAGOĐEN VAMA.

SALUS-TALENT https://www.fizioaktiv.co.rs/salus-talent-pro/
Elektromagnet visoke magnetne indukcije koji ima odličan analgetski efekat na zglobove, disperzioni efekat na otoke, tako da se pokazao izuzetno efikasnim kod problema bolova u kičmenom stubu kao što su spondiloza, diskartroza, lumbago, lumboišijalgija,… Ovaj magnet je prvi elektromagnet koji se individualno dozira po osećaju pacijenta tako da za razliku od standarnih magneta terapijom na ovom magnetu pacijent može osećati od blagih vibracija pa sve do veoma snažnih mišićnih kontrakcija. Analgetski efekat, odnosno efekat smanjenja bola se oseća veoma brzo, ponekad čak i posle prvog tretmana.

INDIBA-ACTIVE CELL https://www.fizioaktiv.co.rs/indiba-proionik-sistem/
Ovo je izuzetno prijatna terapija po pacijenta. Radi se u vidu masaže dok je slobodna elektroda u ruci terapeuta.Ima najbolji efekat na mekim tkivima kao što su mišići, tetive, ligamenti,… Savršeno se pokazao u smanjenju mišićnog spazma, tj. relaksaciji mišića, otklanjanju otoka, i ima najbrži analgetski efekat tako da bol prestaje već tokom prvog tretmana. Kod lumbalnog sindroma, išijalgije, najčešće je koristimo kao uvodnu proceduru.

Najnoviji blogovi
Scroll