Delta Generali osiguranje Dunav osiguranje Uniqua osiguranje Sava osiguranje
Fizio Aktiv
2. jula 2019.

Artroza kolena

Artroza predstavlja degenerativno oboljenje periferfnih zglobova,  nastaje kao posledica istrošenosti hrskavice, zglobne čaure, zglobne veze pod velikim uticajem opterećenja. Artroza prevashodno zahvata hrskavicu na zglobnim okrajcima kostiju. Zdrava zglobna hrskavica služi da omogući nesmetano klizanje zglobnih površina i da svojom posebnom strukturom smanji prenos mehaničke energije i izvrši ublažavanje udarca koji neminovno nastaju u zglobovima prilikom pokreta i takođe deluje kao amortizer. Tokom artroze dolazi do pucanja površnih slojeva zglobne hrskavice sve do njenog potpunog nestajanja. Upravno takav problem pojačava silu trenja prilikom klizanja zglobnih površina. Ukoliko se artroza kolena razvije, dolazi do daljeg oštećenja hrskavice kolena.

 

artrozaKoji su uzroci nastanka artroze?

Simptomi gonartroze

 Bol u zglobu kolenaBol u zglobu kolena– U početku se javljaju samo u toku opterećenja i traju dok traje opterećenje globa. Smiruju se posle prestanka opterećenja.

Kod artroze kolena, sa razvojem oboljenja bolovi su sve intenzivniji, a razvija se atrofija mišića i oslabnjen tonus mišića i to direktno kao posledica kompenzatornih mehanizama tela u vidu štednje oslonca na bolnu nogu. Problem se u ovoj situaciji dalje širi na drugu nogu, koja zbog štedenja bolne noge trpi veće opterećenje i neretko dolazi do posledičnog bola u kuku, kičmi i stopalima.

Prevencija i lečenje gonartroze

Svi gore navedeni uzroci propadanja hrskavice kolena su neminovni i dovode do opisanog stanja, ali ipak postoji mnoštvo stvari koje možete uraditi kako biste sprecili razvitak artroze kolena.

 Pazite na svoju telesnu težinu, hranite se zdravo kako biste sačuvali svoju pokretljivost.

Ukoliko vam je priroda posla takva da morate opterećivati kolena poradite na jačanju mišića kolena kako biste maksimalno, njihovom snagom, rasteretili zglob i smanjili pritisak na hrskavicu.

Poradite na držanju i opštem stavu, na vreme se borite sa kifozom, skoliozom, X i O nogama.

Ukoliko se bavite sportom, vodite računa o vašim kolenima, budite spremni na svim poljima i na taj način smanjite rizik od povredjivanja.

Informišite se i razvijajte kulturu zdravih stopala, obratite pažnju na to kako gazite, i ako uočite neke nepravilnosti obavezno posetite odgovarajućeg stručnjaka za to koji će vam ponuditi rešenje.

Ukoliko je ipak došlo do artroze kolena, postoje različiti načini kojima možete zaustaviti ili usporiti dalje propadanje hrskavice kolena. Pre svega, tu su odredjeni preparati, tačnije dodaci ishrani koji dokazano pomažu u očuvanju zglobne hrskavice. Fizikalna terapija takođe može biti jako delotvorna u ublažavanju simptoma artroze i njenom zaustavljanju. Tu je i PRP metoda, hijaluronske injekcije koje mogu biti uspešne u ublažavanju simptoma u određenoj meri.

Ono što vam mi preporučujemo jeste SALUS TALENT, elektromagnet koji proizvodi elektromagnetno polje 30 puta jače od magnetnog polja dobijenog u solenoidu. Izvanredno se pokazao na koštano-zglobnom sistemu, ima veoma jak analgetski efekat, smanjuje otok, i veoma povoljno utiče na celokupno stanje izazvano propadanjem hrskavice.

Takođe imamo i ortotska pomagala koja stabilizuju zglob, obezbeđujući sigurnije i lakše pokrete u zglobu kolena.

Ono što naša ambulanta može potvrditi, na osnovu višegodišnjeg iskustva i rada, jeste da je jako veliki broj ljudi koji imaju problem sa svodovima stopala, sa načinom na koji gaze i hodaju i da je taj problem direktno izazvao probleme u kolenima, kukovima i kičmi. Zbog toga smo edukovali naše osoblje po programu kuce CAPRON za izradu ortopedskih uložaka, koji efikasno ispravljaju deformitete stopala, a samim tim i kolena. Radimo tačnu dijagnostiku problema, a uložak izradjujemo na licu mesta u roku od sat vremena, specijalno po vašem otisku.

 Ne dozvolite da razvijete problem u kolenima zbog problema u stopalima koji je rešiv !

Ukoliko dodje do stadijuma gde ništa od navedenih metoda ne pomaže u ublažavanju simptoma, operacija je jedino dugotrajno i kompletno rešenje koje se može uzeti u obzir.
SALUS-TALENT https://www.fizioaktiv.co.rs/salus-talent-pro/
 

Elektromagnet visoke magnetne indukcije koji ima odličan analgetski efekat na zglobove, disperzioni efekat na otoke, tako da se pokazao izuzetno efikasnim kod problema bolova u svim zglobovima, reumatskim oboljenjima, povredama,… Ovaj magnet je prvi elektromagnet koji se individualno dozira po osećaju pacijenta tako da za razliku od standarnih magneta terapijom na ovom magnetu pacijent može osećati od blagih vibracija pa sve do veoma snažnih mišićnih kontrakcija. Analgetski efekat, odnosno efekat smanjenja bola se oseća veoma brzo, ponekad čak i posle prvog tretmana.

Najnoviji blogovi
Scroll