Delta Generali osiguranje Dunav osiguranje Uniqua osiguranje Sava osiguranje
Fizio Aktiv
30. maja 2019.

Prevencija lošeg držanja kod dece

Savremeni način života dece, kako one predškolskog tako i školskog uzrasta karakteriše sve manja fizička aktivnost i sve duži periodi sedenja pred televizorom ili računarom. Takav, sve više zastupljen način života ne doprinosi očuvanju dobrog i pravilnog držanja tela u ovom osetljivom periodu života koji karakteriše intenzivan rast i razvoj. U dužem vremenskom periodu, smanjena fizička aktivnost dovodi ne samo do poremećaja posturalnog statusa već i do razvoja različitih oblika i stepena deformiteta koštano-zglobnog sistema. Kritičan period razvoja organizma u kojima je organizam izložen posebnom opterećenju jeste sedma godina života koja se poistovećuje sa polaskom deteta u školu i primanja novih fizičkih opterećenja, a to su obaveza dužeg sedenja, pisanja domaćih zadataka često u nepravilnim položajima, nošenje teških školskih torbi.

Deformiteti kičmenog stuba

Rezultati sistematskih pregleda dece u osnovnim i srednjim školama govore da su deformiteti kičmenog stuba u porastu iz godine u godinu. Koštano-mišićni sistem dece u razvoju pod uticajem unutrašnjih i spoljašnjih faktora podložan je defomacijama. Nasleđe i loše navike u držanju, preteške školske torbe, kratkovidost, neadekvatne školske klupe i stolice, nedovoljna fizička aktivnost dovode do poremećene statike kičmenog stuba što za rezultat ima pojavu kifoze, skolioze i lordoze. Nagli rast dece u pubertetu nepovoljno utiče na razvoj već prisutnih deformacija.Osnovni razlog lošeg držanja tela su po pravilu skraćenja mišićnih grupa (pregibač kuka) i slabost mišićih grupa (mišići trbuha i sedalne regije).

U industriski razvijenim zemljama čak 80% dece ima skraćenje m.iliopsoasa, dodatno kod 10% dece nađena su skraćenja prednje grupe mišića nadkolenice. Kod 45% observirane dece evidentirana su odstupanja u vrednostima posturalnog indeksa a što je uslovljeno najčešće slabošću trbušne muskulature.

Skolioza

Skolioza-iskrivljenostPredstavlja krivljenje kičme u stranu. Glavni uzročnici skolioze su nesrazmerni tj. skraćeni i slabi mišići sa jedne strane kičme i celokupna slabost leđnih mišića koji održavaju kičmu. Brojni su uzročnici skoliza, mnogi čak nisu poznati, ali oni koji jesu, to su: neuromišićna stanja, i ona mogu da utiču na nerve i mišiće i uključuju cerebralnu paralizu i mišićnu distrofiju, nesrazmernost dužine nogu.

 

 

 

 

 

 

Kako uočiti skoliozu?

Skolioza-iskrivljenostNajbolje je da dete bude bez odeće, na 1-2 metara ispred, leđima okrenuto.Najpre treba pogledati visinu ramena, moguće je da jedno rame bude niže, a samim tim i lopatica sa te strane je nešto niža i malo odvojena u odnosu na drugu.

Ako rukom pratite pršljenove i uočite da nisu u ravnoj liniji to je signal za odlazak na lekarski pregled.

Asimetrija trouglova stasa (prazan prostor između ruku i struka koji treba da bude u obliku trougla, koji su simetrični ako nema deformacije) takođe može biti znak upozorenja.

Obavezno treba proveriti simetriju rebarnih lukova kada se dete savije u napred kao da hoće rukama da dodirne stopala. Svaka izbočina u nivou rebara, naročito jednostrana je alarmantan znak za hitan pregled ortopeda ili fizijatra.

Skolioza-iskrivljenost

Lečenje skolioze

 Ciljane korektivne vežbe, mogu biti grupne ili individualne, vežbe mogu da se sastoje od opštih posturalnih vežbi, jačanja oslabljenih mišića trupa, istezanje skraćenih mišića, vežbe disanja.

  1. Hidroterapija,vežbe u bazenu, dobro je ako postoje uslovi da dete pliva leđnim stilom pre svega, uz profesionalni nadzor.
  2. Elektristimulacija
  3. Termoterapija
  4. Primena midera, mider se nosi neprekidno, danju i noću, skida se samo prilikom kupanja, sprovode se redovne kontrole.

 

KIFOZA

kifozaKifoza ili pogrbljenost je povećana krivina kičmenog stuba u grudnom delu, ali može da se javi i na drugim delovima kičme. Posebno je uočljiva u sedećem položaju i prati je povijenost ramena u napred. Često je posledica naglog rasta kao i nepravilnog sedenja kod dece koja imaju slabe mišiće stomaka i leđa.

Pogrbljena leđa su najuočljiviji znak, glava je pomerena unapred, ramena takođe uz uvučene grudi. Stomak je opušten i ispupčen a lopatice su odvojene od leđa. Kolena su malo savijena i pomerena unapred i sve to prati najčešće neki od deformiteta stopala.Najmanje jednom mesečno, a ako problem već postoji, svake nedelje treba pažljivo pogledati dete. Dobar način za proveru položaja kičme je i prislanjanje leđa o zid. Ako dete ne može da se čitavim leđima nasloni na zid to znači da nije u pitanju samo loše držanje tela već se radi o deformitetu kičme koji se naziva kifoza.

 

Lečenje kifoze

Cij lečenja je zaustavljanje dalje progresije deformiteta koji može ozbiljno da ugrozi rad unutrašnjih organa smeštenih u grudnom košu, pre svega srca i pluća. Posledice mogu biti smanjeni kapacitet pluća koji dovodi do oteženog disanja pri naporu i pojavi raznih smetnji u normalnom funkcionisanju ovog vitalnog organa. Srce takođe trpi određene posledice promenom oblika grudnog koša.

Pored ciljanih korektivnih vežbi, korekcija stava je izuzetno važna u sklopu uspešnog lečenja kifoze i kifotičnog lošeg držanja. Usvajanjem pravilnog držanja trajno zadržavamo uspešno korigovan deformitet.Terapija je većinom usmerena na jačanju trbušnih mišića i mišića leđa.

 

LONDOZA

londoza

Lordozu ili lordotično loše držanje možemo prepoznati po jako naglašenoj lumbalnoj krivini (krsta) kičme put napred i opuštenim trbušnim mišićima. Ovaj deformitet kičmenog stuba često srećemo kod gojazne dece, ali nije retkost ni kod mršave gde imamo neočekivano veliki stomak, što je u stvari opuštena trbušna muskulatura.Uglavnom je posledica slabosti trbušnih mišića, ali i deformiteta stopala i kolena koji dovode noge i karlicu u nepravilan položaj što se kompezuje naglašenom krivinom u lumbalnom delu kičme. Kada posmatramo dete sa strane (iz profila) uočićemo veliki stomak čak i kod izrazito mršave dece što su u stvari jako oslabljeni i istegnuti trbušni mišići. Iako se ne smatra ozbiljnim deformitetom kod dece i često se ne leči, a kod gojazne dece prođe i neprimećen, zbog narušene statike čitavog tela u odraslom dobu je “slaba tačka” na kojoj se javljaju bolovi i degenerativna oboljenja. Ravna stopala su takodje značajan uzrok za razvijanje lordoze.

londoza

Lečenje lordoze

Tretman za lordozu zavisiće od ozbiljnosti krivine i prisustva drugih simptoma. Opcije tretmana uključuju:

  1. Jačanje trbušnih mišića,
  2. Kod koštanih deformacija kombinuje se kineziterapija sa ortopedskim i ortotskim sredstvima,
  3. Istezanje zadnje lože nadkolenica

Prevencija deformiteta kičme

Na kraju krajeva, sve se svodi na to da je najbolje sprečiti deformitet nego da do njega dođe. Borba sa ovim deformitetima zna da bude naporna, najčešće zbog toga što je teško motivisati decu da budu uporni i odgovorni sa vežbama koje su neophodne za izlečenje. S` toga, na roditeljima je da obrate pažnju kako napreduje razvitak posture njihobog deteta. Bar jednom mesečno treba izvršiti vizuelnu inspekciju svog deteta, i na sumnju bilo kakvih nepravilnosti vezanih za stav deteta ga odvesti kod lekara specijaliste fizijatrije koji će proceniti stav i pronaći uzrok loše posture.

Sa činjenicom da je došla era kompjutera i tehnologije, mobilnih telefona i sličnih uređaja, deca su jako podložna njihovim uticajem i znaju provoditi vreme nekontrolisano dugo uz ove uređaje. Poslednje što misle u tom momentu jeste kako sede, u kom je položaju vrat dok gledaju u ekran i da li je to dobro za njih. Dužnost roditelja je ograničiti deci pristup svemu ovome, jer je to prvi korak ka nastanku deformiteta kičme. Ekranom se oštećuje vid, sa lošim vidom deca koja kreću u školu nepravilno sede i povijena su dok gledaju u svoje sveske, na sve to dodati preteške torbe čija težina, proporcionalno u odnosu na težinu deteta, nije ni blizu predviđenoj. Uzećemo u obzir i nagli rast dece, period puberteta gde nekad rast kostiju ne mogu da isprate mišići, dolazi do njihovog popuštanja i, uzeći za primer mišiće kičme, nisu u stanju da održe normalan stav i posturu.

Treba okrenuti pažnju deteta i njegove aktivnosti ka sportu ( najviše se preopručuju plivanje, košarka i odbojka) koji će usmeriti razvitak kičme u pravom smeru.

Nimalo zanemarljiv jeste vid dece, koji se mora kontrolisati. Kratkovida deca najčešće posledično zbog položaja koji moraju zauzeti da bi videli nesto, dobijaju deformitete kičme.

Posebno treba obratiti pažnju na stopala dece, na to kako gaze, da li su im se zbog toga iskrivila kolena a posledično i kičma. Što pre se to uoči to su rezultati bolji kada se krene sa korekcijom.

Pazite na svoju decu, čuvajte ih i obratite pažnju na njihov razvitak dok su mala i poštedite sebe kasnijih muka, troškova i stresa zbog problema koji mogu nastati !

NEKA VAŠ IZBOR ZA REŠENJE PROBLEMA BUDE KOD NAS! TAČNA DIJAGNOSTIKA I EFIKASNA TERAPIJA SU JEDINI PUT DO REŠENJA PROBLEMA, PUT KOJIM SE MI VODIMO. KORISTIMO SAVREMENE METODE FIZIKALNE TERAPIJE, SAVREMENE APARATE POPUT SALUS-TALENTINDIBA-ACTIVE CELL  I POSEDUJEMO ISKUSNE I EDUKOVANE FIZIOTERAPEUTE KOJI ĆE IZABRATI PRAVI KINEZITERAPIJSKI PROGRAM PRILAGOĐEN VAMA. U PONUDI IMAMO RAZNOVRSNA ORTOTIČKA POMAGALA, U OVOM SLUČAJU I POMAGALA ZA DEFORMITETE KIČME KOJA UMNOGOME OLAKŠAVAJU I UBRZAVAJU IZLEČENJE.

Najnoviji blogovi
Scroll