Delta Generali osiguranje Dunav osiguranje Uniqua osiguranje Sava osiguranje
Fizio Aktiv
6. maja 2019.

Šta je Bekerova cista?

Bekerova cista se karakteriše otokom sa zadnje strane kolena, ta cista je ispunjena tečnošću koja izaziva oticanje i osećaj zategnutosti iza kolena.Bol se obično pojačava ako pacijent savije ili ispruži nogu u kolenu.Bekerova cista nastaje kada sinovijalna membrana kolenog zgloba luči preveliku količinu tečnosti koja služi za podmazivanje zgloba i na taj način hrani hrskavicu te je čini glatkom. Ta tečnost može da se izluči u većoj količini, akumulira i stvara pritisak na zadnjem delu zatkolene jame, te se razvija cista koja se probija između tetivnog i mišićnog tkiva u vidu izbočine koju je vrlo lako osetiti.


Uzrok nastanka Bekerove ciste

Uzrok nastanka Bekerove ciste usko je povezan sa oštećenjem zgloba kolena, poput povrede meniskusa, zapaljenja zgloba kolena, artitisa, gihta,…Povrede se često dešavaju u disciplinama koje zahtevaju naglu i brzu promenu pravca kretanja i kretanja koje uvrću koleno, ponekad i kretanja u koja spadaju naglo pregibanje ili opružanje u zglobu kolena. To su discipline poput fudbala, košarke, skijanja.

SIMPTOMI

LEČENJE

U prvih nekoliko dana mirovanje uz eleviran ekstremitet, izbegavati aktivnosti kao što su čučanje, klečenje, podizanje tereta penjanje, posle čega sledi fizikalna terapija:

NEKA VAŠ IZBOR ZA REŠENJE PROBLEMA BUDE KOD NAS! TAČNA DIJAGNOSTIKA I EFIKASNA TERAPIJA SU JEDINI PUT DO REŠENJA PROBLEMA, PUT KOJIM SE MI VODIMO. KORISTIMO SAVREMENE METODE FIZIKALNE TERAPIJE, SAVREMENE APARATE POPUT SALUS-TALENT, INDIBA-ACTIVE CELL I POSEDUJEMO ISKUSNE I EDUKOVANE FIZIOTERAPEUTE KOJI ĆE IZABRATI PRAVI KINEZITERAPIJSKI PROGRAM PRILAGOĐEN VAMA.

INDIBA-ACTIVE CELL(https://www.fizioaktiv.co.rs//indiba-proionik-sistem/)
Ovo je izuzetno prijatna terapija po pacijenta. Radi se u vidu masaže dok je slobodna elektroda u ruci terapeuta.Ima najbolji efekat na mekim tkivima kao što su mišići, tetive, ligamenti, zglobna čaura… Savršeno se pokazao u smanjenju mišićnog spazma, tj. relaksaciji mišića, otklanjanju otoka, oporavku tetiva i ima najbrži analgetski efekat tako da bol prestaje već tokom prvog tretmana.

SALUS-TALENT(https://www.fizioaktiv.co.rs/salus-talent-pro/)
Elektromagnet visoke magnetne indukcije koji ima odličan analgetski efekat na zglobove, disperzioni efekat na otoke, tako da se pokazao izuzetno efikasnim kod problema bolova u kičmenom stubu, zglobu kuka, kolena, lakta… Ovaj magnet je prvi elektromagnet koji se individualno dozira po osećaju pacijenta tako da za razliku od standarnih magneta terapijom na ovom magnetu pacijent može osećati od blagih vibracija pa sve do veoma snažnih mišićnih kontrakcija. Analgetski efekat, odnosno efekat smanjenja bola se oseća veoma brzo, ponekad čak i posle prvog tretmana.

Najnoviji blogovi
Scroll