Fizio Aktiv
25. aprila 2019.

Koksartoza predstavlja degenerativno i najčešće progresivno oboljenje zgloba kuka. Degenerativne promene se prvo javljaju na zglobnoj hrskavici, a zatim zahvataju i promene na zglobnoj čauri i na kosti. Osnovni problem ovog oboljenja je izazivanje konstantnog bola u predelu kuka, različite jačine.

Najčešće pojavljuje u kasnijoj životnoj dobi, nešto češće kod žena, i osnovni simptom je bol u predelu jednog ili oba kuka pri hodu. Bol počinje u preponi i na spoljašnjoj strani butine, i može se širiti duž natkolenice do kolena ili čak do stopala. Bol prati ukočenost noge pri pokretanju i tokom prvih nekoliko koraka, nemogućnost saginjanja i obuvanja, blago povijeno telo ka napred. Bol se može javljati i tokom noći. Jačina bola zavisi d položaja tela, jača je pri ustajanju i pri sedanju. Intenzitet bola zavisi, pre svega od vrste i težine promene u samom zglobu kuka, jer je kapsula zgloba snabdevena sa brojnim nervnim završecima, i pri patološkim promenama kapsula se teško rasteže pri pokretima zgloba i zadaje bol. Ukoliko se na vreme ne postavi dijagnoza i ne započne lečenje, moguća je atrofija mišića i skraćenje noge. Ukoliko se nastavi ovaj proces vodi ka deformitetu butne kosti što lekare navodi na jedini put ka izlečenju – operativni zahvat.

Uzrok
Precizan uzrok ovog oboljenja se još uvek ne zna, ali se predpostavlja da je neophodan splet niza uzročnika – urođena isčašenja kuka, urođeno skraćenje jedne noge, nepravilan hod, starenje, dugogodišnji naporan fizički posao, prinudan položaj tela…Tokom vremena dolazi do smanjenja debljine hrskavice koja se nalazi između dve kosti, butne i karlične kosti, čiji je osnovni zadatak amortizacija pokreta i smanjeno trenje među kostima. Kada se hrskavica istanji, dolazi do smanjenja amortizacije pokreta te pokreti postaju otežani i bolni.

Dijagnoza
Dijagnoza se postavlja na osnovu simptoma koje pacijent navodi, kao i na osnovu lekarskog pregleda i rentgenskog snimanja zgloba kuka. Rentgenski snimak je merodavan za postavljanje dijagnoze, ali često nisu u korelaciji promene viđene na snimku i jačina i težina simptoma koje pacijent oseća. Samo u veoma retkim situacijama potrebna je i dodatna dijagnostika, CT ili magnetna rezonanca.

Prevencija
Jedan od glavnih metoda sprečavanja koksartroze je regulisanje telesne težine.Takođe, vežbe značajno pomažu u tome da kukovi dugo ostanu zdravi i pokretni. One jačaju mišiće, njihove tetive i ligamente oko zglobova i to sprečava trošenje hrskavice u samom zglobu.

Lečenje
Lečenje se sastoji u smanjenju bola i mišićnog spazma, poboljšanju funkcije, sprečavanju kontraktura i osposobljavanju za aktivnosti svakodnevnog života. Fizikalna terapija ima za cilj da smanji bol, ukočenost zgloba, spazam mišića, kao i jačanje mišića i okolozglobnih tkiva radi učvršćivanja zgloba. Tretman aparatom SALUS-TALENT se pokazao izuzetno uspešnim u olakšavanju tegoba i umnogome poboljšanju stanja kod osoba koje pate od koksartroze. Pored fizikalnih procedura važnu ulogu ima kiropraktika, manuelna mobilizacija mekog tkiva lumbalne regije, deblokada apofizarnih zglobova …

Lečenje može biti:
lekovima – analgetici, antireumatici, antiflogistici, miotonolitici, fizikalnom terapijom (elektroterapija uglavnom analgetska), kineziterapijom (vežbama za rasterećenje, a potom jačanje mišića stabilizatora zgloba) , hidroterapijom (omogućuje pokrete u zglobu sa smanjenim opterećenjem),
Kiropraktika pomaže u povećanju pokretljivosti. U koliko zglob „nije na svom mestu“, kiropraktikom će se vratiti u pravilni položaj. Vrlo često problemi u lumbalnom delu utiču i na kukove, tako da je nekada neophodan i kiropraktičarski zahvat i na samoj kičmi.
Promena stila života, redukcija telesne težine, mirovanje, konzervativna terapija, lekovi za smanjenje upale i bola koji se daju u kuk (intraartikularno), artroskopija kuka, operativno lečenje.

NEKA VAŠ IZBOR ZA REŠENJE PROBLEMA BUDE KOD NAS! TAČNA DIJAGNOSTIKA I EFIKASNA TERAPIJA SU JEDINI PUT DO REŠENJA PROBLEMA, PUT KOJIM SE MI VODIMO. KORISTIMO SAVREMENE METODE FIZIKALNE TERAPIJE, SAVREMENE APARATE POPUT SALUS-TALENT,INDIBA-ACTIVE CELL I POSEDUJEMO ISKUSNE I EDUKOVANE FIZIOTERAPEUTE KOJI ĆE IZABRATI PRAVI KINEZITERAPIJSKI PROGRAM PRILAGOĐEN VAMA.

SALUS-TALENT (http://www.fizioaktiv.co.rs/index.php/nasi-aparati/salus-talent-pulsni-elektromagnet)

Elektromagnet visoke magnetne indukcije koji ima odličan analgetski efekat na zglobove, disperzioni efekat na otoke, tako da se pokazao izuzetno efikasnim kod problema bolova u kičmenom stubu, kolenima, kukovima kao što su spondiloza, diskartroza, lumbago, lumboišijalgija, koksartroza, gonartroza… Ovaj magnet je prvi elektromagnet koji se individualno dozira po osećaju pacijenta tako da za razliku od standarnih magneta terapijom na ovom magnetu pacijent može osećati od blagih vibracija pa sve do veoma snažnih mišićnih kontrakcija. Analgetski efekat, odnosno efekat smanjenja bola se oseća veoma brzo, ponekad čak i posle prvog tretmana.

INDIBA-ACTIVE CELL (http://www.fizioaktiv.co.rs/index.php/nasi-aparati/indiba-proionik-sistem)

Ovo je izuzetno prijatna terapija po pacijenta. Radi se u vidu masaže dok je slobodna elektroda u ruci terapeuta.Ima najbolji efekat na mekim tkivima kao što su mišići, tetive, ligamenti,… Savešeno se pokazao u smanjenju mišićnog spazma, tj. relaksaciji mišića, otklanjanju otoka, i ima najbrži analgetski efekat tako da bol prestaje već tokom prvog tretmana.
Za više informacija možete se obratiti na telefon 037/31 00 156 ili 062 442 020

Najnoviji blogovi
Scroll